Derfor bør vi spise mer grønt

Hvorfor bør vi egentlig spise mer grønt og mindre kjøtt? Framtiden i våre hender gir oss gode grunner.

Har det virkelig noe å si for miljøet og klimaet om jeg spiser kjøtt eller ikke, tenker du kanskje? Leder i Framtiden i våre hender, Christoffer Ringnes Klyve, er ikke i tvil om hvorfor vi bør spise mer grønt og mindre kjøtt.

– Kjøttproduksjon krever rett og slett mer ressurser enn plantebasert matproduksjon. Kjøttproduksjon krever mer areal, mer vann og mer næring. Det gir også høyere klimagassutslipp, sier han og legger til:

– Verdens kjøttproduksjon står i dag for om lag 15 prosent av klimagassutslippene.

– Gjelder dette all type kjøttproduksjon?

– All matproduksjon belaster klimaet, men drøvtyggerne belaster mest. I norsk sammenheng betyr det storfe og lam.

Christoffer Ringnes Klyve Framtiden i våre hender om Liv Laga vegetarburgere fra  Hoff
Lederen i Framtiden i våre hender, Christoffer Ringnes Klyve forteller at kjøttforbruket vårt har en betydelig påvirkning på klima og miljø. Å redusere kjøttforbruket er blant de enkleste tiltakene du som enkeltperson kan gjøre.

Kjøtt vs. grønnsaker når det gjelder klimagassutslipp

Ringnes Klyve forteller at det er store forskjeller på hvor mye klimagassutslipp ulike råvarer legger igjen på veien fra der de produseres til de ligger servert på vår middagstallerken. Storfekjøtt slipper ut hele 20 kg CO2 per kg kjøtt, mens brokkoli og poteter slipper ut 0,35 kg CO2 per kilo vare.

Til høyre ser du en enkel oversikt over klimagassutslipp fra ulike matvarer:

Kjøtt vs. grønnsaker Liv Laga vegetarburgere fra HOFF
Her ser du en enkel oversikt over klimagassutslipp fra ulike matvarer.

Les en mer omfattende oversikt over klimagassutslipp fra matvarer her.

Et ekstra kjøttfritt måltid kan utgjøre en forskjell

For mange kan det være for utfordrende å tenke tanken på å skulle bli 100 prosent vegetarianer, men visste du at du faktisk sparer miljøet litt ved å ha ett eller flere kjøttfrie middagsmåltider i løpet av en uke?

– Hvis man har én ekstra kjøttfri dag i uka, tilsvarer det å redusere innetemperaturen med én grad, eller cirka 500 km bilkjøring. Hvis man halverer kjøttforbruket har det faktisk større effekt enn å droppe en (kort) flyreise, som Oslo-Bergen, sier Ringnes Klyve.

Lurer du på hvilke klimatiltak som utgjør størst forskjell? Er det kildesortering av avfall, er det en ekstra kjøttfri dag, er det å kjøre mindre bil eller er det å halvere kjøttforbruket?

Les mer om hvordan du kan kutte klimagassutslippene her.

Svært positive til nye vegetarprodukter

Hoff kan nå stolt tilby nyheten Liv Laga vegetarburgere i to varianter. HOFF Liv Laga med ost og soltørket tomat har en italiensk smak som er kjent for oss nordboere, og som vi liker godt. HOFF Liv Laga Original har en smak som peker mot Mexico, en annen smak mange nordmenn kjenner og liker svært godt.

Lederen i Framtiden i våre hender gleder seg over at det stadig dukker opp nye vegetarprodukter i matvarebutikkene.

– Det er veldig positivt. Dette har vi utfordret bransjen på siden 2014, og nå ser vi at stadig flere aktører lanserer vegetarprodukter.

– Merker dere at det er mer interesse blant folk når det gjelder det å spise mindre kjøtt?

– Ja, det er mye mer interesse nå. Vi har holdt på med dette i mange år, og mens vi tidligere ble avfeid, er det nå mange flere som spør om råd og tips. I tillegg til at mange flere blir vegetarianere, er det nok enda flere som reduserer kjøttmengden i kostholdet, gjennom færre måltider med kjøtt, og mindre kjøtt på tallerkenen.

– Hvor nødvendig er det å gjøre noe med mengden kjøtt vi mennesker spiser for å kunne redde miljøet?

– Det er avgjørende, men ikke tilstrekkelig.

Kjøttforbruket i Norge

Tall fra Helsedirektoratet viser at vi har en jobb å gjøre skal vi få ned kjøttforbruket og få et mer bærekraftig matforbruk her i landet. En rapport fra Helsedirektoratet om utviklingen i norsk kosthold, som ble utgitt i desember 2016, viser at forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid. Det har økt fra 53 kg kjøtt per person i 1989 til 76 kg per person i 2015. De siste ti årene har kjøttforbruket økt med cirka 7 prosent, fra 71 kg til 76 kg per person og år. Kjøttforbruket gikk noe ned i 2014, men økte noe igjen i 2015.

Les hele rapporten fra Helsedirektoratet om utviklingen i norsk kosthold her.